Lindehaven Plejecenter
Indretning af 125 plejeboliger på Betty III/Lindehaven på Frederiksberg. Projektet udføres for Frederiksberg Kommune og FFB v/KAB.
Type: | Møblering, indretning og procesledelse |
Omfang: | 11.500m2 |
År: | 2020- |
Økonomi: | 14,5mio ex. moms |
Sted: | Frederiksberg |
Bygherrer: | Frederiksberg Kommune og FFB v/KAB |
Byggeherrerådgiver: | Wissenbjerg |
Totalentreprenør: | JFP |
Andre rådgivere: | ERIK Arkitekter |
Tusinde tak for den fine folder og for et formidabelt samarbejde omkring tilblivelsen af Lindehaven.
Det er blevet et fantastisk dejligt hus og det skyldes i særdeleshed jeres smagfulde indretning.
Las os håbe vi får lejlighed til at samarbejde en anden gang
Opgaven
I dette projekt har vi stået for den komplette indretning af fællesarealer til i alt 125 plejeboliger. boligerne er fordelt på bygningens 5 øverste etager. Derudover har vi indrettet og udsmykket personalefaciliteter og sale til fællesarrangementer og træning for beboere og børneterapi i stueetagen. Plejecentret indgår i en større sammenhæng med Betty I, Betty II og Skolen ved Nordens Plads. Tilsammen kommer de nye bebyggelser til at danne rammen om et aktivt liv for alle beboere i området. Projektet er udarbejdet i tæt samarbejde med FFB, KAB og Frederiksberg Kommune, samt repræsentanter for de forskellige brugergrupper. Vi har lavet koncept for, planlagt og indkøbt al møblering, wayfinding, udsmykning, kunst, pynt, planter og nips. Endelig har vi koordineret alle bygherreleverancer, og ydet procesledelse i hele forløbet.
Hver afdeling er bygget op med stort spisekøkken og opholdsstue som centralt omdrejningspunkt. Derudover er der placeret tre stuer/nicher i hvert gangforløb. For at lette wayfindingen og skabe en gennemført stemning i stuerne, er hver stue indrettet med et tema. Der er således indrettet en ”Havestue” med lette træmøbler, akvarie og planter, et ”Bibliotek” med sofaer, kunst og biblioteksstemning, samt et ”Trinbræt”, hvor tankerne ledes hen på toge og rejser, og hvor man kan nyde udsigten over Frederiksberg. De brandmæssige forhold på stedet har givet en del benspænd i forhold til indretning af nicherne, og mange af virkemidlerne er derfor af visuel karakter, da vi f.eks. ikke kunne få lov at indrette biblioteket med ægte bøger, men der er samtidig arbejdet målrettet med at få forskellige, taktile overflader ind i projektet hvor det har været muligt.
Hovedfokus har ligget på få alt det med, der gør et plejehjem til et hjem. Der er arbejdet indgående med pynt og kunst som en solid base for stemningen og hjælp til wayfindingen i huset. Alle genstande på gangene er udvalgt, placeret og sammensat, så de både fungerer som stemningsgiver og pejlemærker. Mange steder fungerer de samtidig som en sanselig stimulus, da man gerne må berøre værkerne og bruge pynten. F.eks. er en stor legetøjsbil, som børn kan køre rundt på gangene i placeret ved spisestuerne, hvor de fungerer som pejlemærke sammen med en lille samling billeder. Et andet eksempel er de små skulpturer med forskellige overflader og med forskellig taktilitet, som er placeret på hjørnet af ”Trinbrættet”. Her fungerer de som pejlemærke, når man går forbi, men de er samtidig placeret, så man kan nå dem, hvis man slår sig ned i sofaen. Værkerne er valgt med henblik på at give beboerne lyst til at røre ved dem, og herigennem få sanselig oplevelse i hverdagen. Ved Biblioteksnichen står på samme måde en piedestal med et unika kunstværk, som er særligt oplyst og kan ses både inde fra stuen og fungere som et pejlemærke på gangen.
Kunstprojektet understøtter således wayfindingen, og vi har arbejdet målrettet med at minimere behovet for skilte, for bedre at kunne skabe en stemning af ”hjem”. Til lejlighederne har vi udviklet en ny skiltetype i træ, hvor en lille hylde med små huller i giver beboerne mulighed for at sætte et personligt præg på indgangen til boligen. Det kan f.eks. være i form af en blomst, et flag eller en lille figur, der betyder noget for beboeren. Selve skiltefladen består af et foldet A4 papir placeret mellem to stykker plexiglas. Der er således rig mulighed for at placere et billede, en tegning eller andet, hvis beboeren ikke længere genkender sit navn. På hver etage mødes man af en ny illustration, samt en tilhørende, lille skulptur, som sammen med folietekster på væggene diskret differentierer etagerne (afdelingerne) fra hinanden og guider én i den rigtige retning. Også disse skulpturer må berøres, og ved siden af dem er der plads til at der kan stilles et lys og en lille tekst, når en beboer går bort.
I alle opholdsarealer er pynten og kunsten nøje udvalgt og sammensat, så der skabes hvilepunkter for øjet og tilhørsforhold til stedet. I biblioteksnichen er indrammede akvareller sammen med de små skulpturer på piedestalerne med til at understrege en lidt afslappet og samtidig dannet, kulturel stemning. I ”Trinbrættet” skaber specialdesignede ”togvinduer” med landskabsbilleder, og hattehylder med gamle kufferter en stemning af at være på vej eller på tur. Og i ”Havestuen” er stemningen let og lys med farvede træmøbler, grønne akustikpaneler på væggene, og masser af planter. Et akvarium er placeret centralt, og siddepladserne er arrangeret, så man både kan sidde alene eller sammen og fordybe sig.
I opholdsstuen og spisestuen stjæler en stor reol med indbygget TV opmærksomheden. Til reolen har vi kurateret et varieret udvalg af nyt og gammelt, bøger, nips og planter, så det bliver hjemligt og interessant at opholde sig i rummet. Pynten er valgt med henblik på at åbne for minder og starte samtaler eller aktiviteter. Et hjørne af reolen har fokus på f.eks. Tintin, gamle bamser, spil, legetøjsbiler og andre typer af ”legetøj”, som både henvender sig til besøgende børn, men som også sigter mod at åbne for minder fra en svunden tid. Et andet sted er en strikkekurv med påbegyndte arbejder klar til at blive taget op og arbejdet videre på. På den måde håber vi at stimulere beboernes egen virkelyst, så der også kan foregå sysler, der ikke er sat i gang af personalet.